Een kinderzonnebril is geen overbodige luxe!

 

Wist je dat UV-straling permanente schade aan de ogen kan veroorzaken. Een heel deel van de kinderen draagt op een zonnige dag meestal geen zonnebril. En dat terwijl kinderogen extra kwetsbaar zijn.

 

Staar en LMD

Twintig procent van alle staar (cataract)wordt veroorzaakt door blootstelling aan UV-straling. Recent onderzoek noemt ook leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Deze netvliesaandoening is de grootste oorzaak van blijvende achteruitgang van het zicht. Voor de vorming van deze oogziektes geldt, net als voor huidkanker, dat het effect optreedt na opeenstapeling van schade over een lange periode. Een zonnebril met 100% UV-bescherming is dan ook essentieel.

Oogbescherming tussen 11 uur en 15 uur

Buiten spelen is gezond en zelfs goed voor de ontwikkeling van kinderogen, maar in de zomermaanden tussen 11 uur en 15 uur is goede oogbescherming belangrijk. De pupillen van kinderen zijn groter en hun ooglenzen bevatten minder beschermend pigment. Kinderogen zijn daardoor extra kwetsbaar voor UV-straling. Kinderen zijn ook nog eens veel vaker en langer buiten dan de meeste volwassenen. Voordat ze achttien jaar zijn, zijn kinderen al blootgesteld aan 80% van de UV-straling van hun hele leven.

Dr. Tjeerd de Faber, kinderoogarts

“Zon is net zo slecht voor de ogen als voor de huid. Op lange termijn kan het schade veroorzaken diep in het oog. Door een overdosis UV-straling wordt de lens troebel, met staar als gevolg. Ook kan geleidelijk maculadegeneratie ontstaan. Daarbij ontstaat een donkere vlek middenin het zicht. Kinderogen zijn uitermate gevoelig voor UV-straling. Van jongs af aan zouden kinderen dan ook een zonnebril moeten dragen. Op het moment dat een kind zonnebrandcrème nodig heeft om niet te verbranden, moet het ook een zonnebril en petje dragen.”

Bronnen: wereldgezondheidsorganisatie en oogfonds


Bewaren

Bew
Bewaren
Bewaren

Maak een afspraak

Bestel uw contactlenzen

Optiek Mommen

Molenstraat 153550 Zolder011-53 83 61

Bekijk openingsuren